انواع گیربکس اتوماتیک
انواع گیربکس اتوماتیک و داشتن اطلاعات درباره گیربکس اتوماتیک چیست از جمله نکات اساسی در زمینه آشنایی با تجهیزات و قطعات فنی خودرو است. از دیگر مزایای شناخت انواع گیربکس اتوماتیک بهره گیری بهترین نوع گیربکس اتوماتیک برای انواع ماشین است. ساختار گیربکس اتوماتیک برای اکثر خودروها متفاوت است.
با توجه به فراگیر شدن کاربرد و تولید خودرو با انواع گیربکس اتوماتیک ، آشنایی با ساختار این نوع گیربکس را ضرورت میبخشد.
مشاهده تفاوت بین انواع گیربکس اتوماتیک و دستی تا حد زیادی در شناخت این سبک گیربکس تاثیر دارد.
انواع گیربکس اتوماتیک و مشاهده تفاوت بین گیربکس دستی و اتوماتیک از دیگر نکات تکمیل کننده ویژگیهای یک خودرو با گیربکس اتوماتیک است.
تمایل افراد به داشتن اطلاعات در مورد عملکرد انواع گیربکس اتوماتیک ، ارائه آموزشها و تعاریف زیادی را در خصوص ساختار گیر بکس اتوماتیک به دنبال داشته است.
گیربکس اتوماتیک
انواع گیربکس اتوماتیک و گیربکس دستی دقیقا مانند هم عمل میکنند، اما از راههای کاملا مجزا و متفاوت در واقع گیربکس اتوماتیک سیستم کلاچ را از انواع ماشین حذف کرده و تا حد زیادی تعویض دنده را سهولت میبخشند.
انواع گیربکس اتوماتیک
انواع گیربکس اتوماتیک در ماشینهای مختلف متفاوت بوده و در نمونههای مختلف قابل جای گیری در بین قطعات خودرو به جای گیر بکس دستی میباشد. دو عامل اصلی که در تفکیک دو نوع گیربکس اتوماتیک و دستی تاثیر بسزایی دارند به شرح ذیل است:
خودروهای دارای گیربکس اتوماتیک فاقد پدال کلاچ هستند. خودروهای مجهز به انواع گیربکس اتوماتیک نیاز به دندهی دستی نداشته و با یک بار قرار دادن خودرو در حالت drive امکان رانندگی بصورت خودکار برای افراد ایجاد میشود.
گیربکس اتوماتیک از نوع سیاره ای
این گیربکسها یکی از متداول ترین انواع گیربکس اتوماتیک است. انتقال قدرت در این سبک گیر بکسها از طریق چرخ دندههای خورشیدی سیارهای است.سیستم کلاچ اتوماتیک هیدرولیکی و دارای سیستم کنترلی است.
گیربکس اتوماتیک از نوع AMT
نماد اختصاری AMT معنای آن انواع گیربکس دستی اتوماتیک شده است. این سیستم برای اولین بار در سال 1996 میلادی توسط شرکت سازنده BMW معرفی و در بازار عرضه شد. در واقع AMT، حالت پیشرفته شدهی همان گیر بکس دستی است.
گیربکس اتوماتیک از نوع CVT
نام گیربکس اتوماتیک CVT به معنای سیستم انتقال قدرت پیوسته در انواع ماشینهاست . میتوان اجزای اصلی تشکیل دهنده سیستم انتقال قدرت گیربکس اتوماتیک CVT را پولی ورودی و پولی خروجی و در کنار این موارد تسمه مخصوص از جنس پلاستیک و یا فلز نام برد.
شورلت اسپارک (Chevrolet Spark) یک مثال محبوب از گیربکس اتوماتیک CVT می باشد.
این سیستم انتقال به موتور اجازه می دهد تا در بالاترین میزان بازدهی با شتاب یکپارچه عمل کند. این نوع گیربکس اتوماتیک به صرفه جویی در مصرف سوخت نیز کمک می کند و هزینه تعمیر و نگهداری آن گران نمی باشد. اما موتور تحت فشار و شتاب گیری کمی صدا تولید می کند. بسیاری از ماشین ها از این نوع گیربکس استفاده می کنند.
گیربکس اتوماتیک از نوع DCT
نمونهای از میانهی انواع گیربکس اتوماتیک و دستی وجود دارد که با نام مرسوم گیر بکس نیمه اتوماتیک شناخته شده است. دلیل انتخاب این نام که با اختصار DCT در بین افراد معروف شده، کاربرد ویژگیهای هر دو نوع گیربکس اتوماتیک و دستی در نوع ساختار گیربکس DCT است.
در واقع از انواع گیربکس اتوماتیک با ساختار دو کلاچه است که از دو کلاچ مختلف استفاده میکند. این نوع گیربکس با واژههای مثل گیربکس نیمه اتوماتیک، گیربکس دستی بدون کلاچ و گیربکس دستی خودکار در بین علاقمندان به شناخت قطعات خودرو قابل شناسایی است. اتصال هر کلاچ در ساختار این گیربکس به سیستم دندههای زوج و فرد، نحوه عملکرد آن را از گیربکس دستی متمایز کرده است.
این نوع ترکیبی از گیربکس اتوماتیک و دستی می باشد. در گیربکس اتوماتیک دبل کلاچ تورک کانورتور یا مبدل گشتاور وجود ندارد. شما برای تعویض دنده از دو شفت مجزا استفاده می کنید، یکی برای دنده های زوج و دیگری برای دنده های فرد. هر کدام از شفت ها دارای کلاچ مجزا هستند.
شما می توانید در کسری از ثانیه به یک دنده بالاتر یا پایین تر بروید. تبدیل حالت اتوماتیک به دستی نیز به صورت یکپارچه انجام می شود. با این وجود گیربکس های اتوماتیک دو کلاچه از سرو صدای کلاچ ها، صدای خراشیدن و انتقال های ناهنجار گریزی ندارد.
بهترین نوع گیربکس اتوماتیک
برای اینکه بخواهیم بهترین انواع گیربکس اتوماتیک را انتخاب کنیم باید چندین فاکتور را در نظر بگیریم. انتخاب مدل انواع گیربکس اتوماتیک متناسب با نوع ماشین و قطعات آن شکل میگیرد. بنابراین برای گزینش یک گیربکس اتوماتیک مناسب باید تناسب آن را با دیگر اجزا و قطعات ماشین در نظر گرفت. بنابراین اساسا انتخاب بهترین گیربکس اتوماتیک بدون در نظر گرفتن موارد بیان شده کار اشتباهی است و در این زمینه تنها یک تعمیرکار خوب و با تجربه میتواند به افراد کمک کند.
ساختار گیربکس اتوماتیک
قسمتهای اصلی گیربکسهای اتوماتیک به شرح ذیل میباشد:
- مبدل گشتاور
- کامپیوتر مرکزی ، شیرهای برقی یا سنولوئید
- کلاچ گیربکس اتوماتیک
- چرخ دندههای انواع گیربکس اتوماتیک
هر کدام از این قطعات اصلی تشکیل دهنده ساختار انواع گیربکس اتوماتیک خود دارای اجزای مختلفی برای هدایت فرمانهای صادر شده در هنگام حرکت خودرو هستند.
گیربکس نیمه اتوماتیک
در هنگام معرفی انواع گیربکس اتوماتیک، در نوع DCT به یک سیستم نیمه اتوماتیک و یا دو کلاچه در ساختار این نوع گیربکس آشنا شدیم. در واقع گیربکس نیمه اتوماتیک در تعداد محدودی از خودروها به کار رفته و تقریبا خودروهایی با این سبک دنده و کلاچ دیگر نادر است. همانطور که از نام این نوع گیربکس پیداست، به هیچ وجه اتوماتیک نبوده و بیشتر شبیه به گیربکس دستی بدون پدال کلاچ است.
این سیستم همچنین به نام سیستم انتقال نیمه اتوماتیک ( SAT) و چندین نام دیگر شناخته می شود. این نوع گیربکس اتوماتیک از یک کلاچ معمولی و سیستم تنظیم دنده استفاده می کند اما عمل تعویض دنده را با استفاده از سنسورها، عملگرها، پردازنده ها و فناوری پنوماتیک بصورت اتوماتیک انجام می دهد.
فورد کوگا (Ford Kuga) از جمله ماشین هایی است که از گیربکس نیمه اتوماتیک استفاده می کنند.
ماشین هایی با این گیربکس در بزرگراه ها عملکرد بهتری را از خود نشان می دهند.
مرسوم ترین نوع گیربکس اتوماتیک
این سیستم اغلب به عنوان مبدل گشتاور اتوماتیک شناخته می شود، این نوع مدل استاندارد گیربکس اتوماتیک است که در اکثر ماشین های امروزی یافت می شود. برخلاف گیربکس دستی ، در گیربکس های اتوماتیک از کلاچ برای تغیر دنده ها استفاده نمی شود. از جمله ماشین هایی که از این گیربکس اتوماتیک مرسوم استفاده می کنند می توان کیا اسپورتیج را نام برد. ماشین های اتوماتیک عملکرد نرمی دارند، اما تعویض دنده ها در اکثر موارد سریع نیست. اگرچه با آمدن مدل های قوی و پرطرفدار ZF 8 سرعته که در اغلب ماشین های جگوار و بی ام و یافت می شود این تصور تغییر کرده است.
با توجه به فراگیر شدن کاربرد و تولید خودرو با انواع گیربکس اتوماتیک ، آشنایی با ساختار این نوع گیربکس را ضرورت میبخشد.
مشاهده تفاوت بین انواع گیربکس اتوماتیک و دستی تا حد زیادی در شناخت این سبک گیربکس تاثیر دارد.
انواع گیربکس اتوماتیک و مشاهده تفاوت بین گیربکس دستی و اتوماتیک از دیگر نکات تکمیل کننده ویژگیهای یک خودرو با گیربکس اتوماتیک است.
گیربکس اتوماتیک DSG
این نوع گیربکس تقریبا شبیه گیربکس های اتوماتیک دو کلاچ می باشد با این تفاوت که مشکلات مزاحم آن را ندارد. در این مدل به جای تورک کانورتور یا مبدل گشتاور از دو کلاچ استفاده می شود، و مکانیزم آن به این صورت است که یکی از کلاچ ها را به سادگی رها می کند و دومی را برای تعویض دنده ها درگیر می کند. این سیستم انتقال تعویض دنده های نرم تر و سریع تری را نسبت به مدل های مرسوم به همراه دارد.
مدل های مدرن گیربکس های اتوماتیک DSG مصرف سوخت بهینه تری حتی نسبت به گیربکس های دستی دارند. گیربکس های دو کلاچه یک انتقال خشک را انجام می دهند به همین دلیل راننده اصلا نیازی به تعویض روغن گیربکس ندارد. این گیربکس کلاچ ها را خشک باقی می گذارد و در نهایت آنها کیفیت اصطکاکشان را از دست می دهند. در نتیجه شاهد تعویض های ناگهانی ، واکنش های کند به تعویض دنده و انتقال نامنظم خواهیم بود. در سمت دیگر فناوری DSG یک انتقال مرطوب است و کلاچ ها را چرب و روان نگه می دارد. نتیجه ی ای کار عملکرد طولانی همراه با تعویض دنده ی سبک و نرم خواهد بود.
گیربکس اتوماتیک تیپ ترونیک
این مدل یکی از انواع گیربکس اتوماتیک است که عملکرد آن شباهت بسیار زیادی با گیربکس دستی دارد. به هر حال از نظر حس کاربر با گیربکس دستی متفاوت است، این سیستم از یک مبدل گشتاور( تورک کانورتور) به جای پدال کلاچ استفاده می کند که امکان تعویض دنده خودکار را فراهم می کند و اجازه نمی دهد راننده کنترل کامل روی دنده ها داشته باشد. ویژگی منحصر به فرد این سیستم امکان برداشتن حالت اتوماتیک می باشد. این بدان معنی است که شما می توانید ماشین خود را بصورت اتوماتیک برانید در عین حال که امکان تغییر به حالت دستی را نیز در شرایط خاص مثلا بالا رفتن از تپه یا رانندگی در سراشیبی دارا می باشید.
خودروهایی که از این مدل استفاده می کنند دارای ویژگی ایمنی داخلی می باشند به طوری که هرگونه خطای راننده به گیربکس آسیب نمی زند.
آیا روغن گیربکس هم مثل روغن موتور نیاز به تعویض دارد ؟
بلی. روغن گیربکس نیز همانند روغن موتور و سایر روغنهای مورد استفاده در خودرو برای کیلومتر خاصی تولید و مورد استفاده قرار می گیرد، لذا نیازمند تعویض کامل می باشد. هزینه تعمیر گیربکس اتوماتیک چقدر است؟
تمامی خدمات تعمیرگاه آنلاین گیربکس به صورت ۶ ماهه یا ۳۰ هزار کیلومتر دارای گارانتی بی قید و شرط میباشند به گونه ای که شما فقط با یک تماس و یا مراجعه مشکل خود را برطرف می نمایید. سرویسهای دورهای گیربکس در چه زمانی انجام می پذیرد ؟
سرویسهای دورهای بنا به توصیه کمپانی سازنده وابسته به کارکرد کیلومتر یا زمان باید صورت گیرد. تعویض روغن، فیلتر و سرویس های دوره ای گیربکس به موقع، رانندگی اصولی و آگاهی نسبی از عملکرد گیربکس، نقش مهمی در افزایش طول عمر قطعات گیربکس دارد. لازم به توضیح است زمان توصیه شده برای تعویض روغن و سرویس های دوره ای گیربکس اتوماتیک بین 20000 کیلومتر تا 45000 کیلومتر میباشد. لازم به ذکر است یکی از عوامل تعیین زمان تعویض روغن و سرویسهای دورهای ، شرایط رانندگی میباشد
0 دیدگاه