راهنمای جامع نگهداری از گیربکس اتوماتیک
راهنمای جامع نگهداری از گیربکس اتوماتیک امری ضروری برای حفظ سلامت خودروی شماست که در این مقاله شرایط نگهداری از آن ارائه شده و در ادامه بصورت کامل برای شما ذکر شده است . گیربکس از مهم ترین اجزای سیستم انتقال قدرت در خودروست . رانندگی با خودروهای مجهز به گیربکس اتوماتیک بسیار راحت تر است و نیازی به پای چپ برای کلاچ گرفتن ندارد، چراکه این عمل به صورت خودکار برای تعویض دنده انجام میشود. در ادامه با راهنمایی مجموعه ی سان گیربکس همراه باشید.
تقسیم بندی گیربکس ها بصورت زیر است :
- گیربکس دستی
- گیربکس نیمه اتوماتیک
- گیربکس اتوماتیک
گیربکس دستی
در گیربکس های دستی نیروی پیشرانه توسط گیربس به چرخ ها انتقال داده میشود مثل تمامی گیربکس ها در این گیربکس راننده با توجه به سرعت خودرو و وضعیت خودرو در شیب و جاده دنده مناسب خود را از طریق لیور دنده انتخاب میکند.
گیربکس های نیمه اتوماتیک
این گیربکسها از لحاظ ساختار بسیار شبیه به گیربکس های دستی هستند اما به دلیل ایراداتی که دارد، امروزه مورد استفاده قرار نمیگیرد اما در خودروهای بسیار اقتصادی مورد استفاده قرار میگیرد. توجه به موارد ذکر شده در راهنمای جامع نگهداری از گیربکس اتوماتیک، برای سلامت گیربکس خودروی شما امری ضروریست.
گیربکس های اتوماتیک
انتخاب سرعت دنده این گیربکس ها و نیروی وارده از موتور به چرخ ها با توجه به سرعت و وضعیت شیب جاده به صورت خودکار تنظیم میشود.
تاریخچه ای ازگیربکس اتوماتیک
گیربکس اتوماتیک برای اولین بار توسط کمپانی جنرال موتور طراحی و تولید شد. تاریخچه گیربکس اتومات به سال های 1937 بر میگردد . ایراد اصلی این گیربکسها این بود که عمر بسیار کوتاهی داشتند با وجود راحتی نسبی بیشتر به نسخه دستی مشتریان در آن زمان ترجیح به استفاده گیربکس دستی میدادند.
توجه به موارد ذکر شده در راهنمای جامع نگهداری از گیربکس اتوماتیک، برای ایمن ماندن خودروی شما امری ضروریست.
راهنمایی جامع نگهداری از گیربکس اتوماتیک
-
تعویض روغن به موقع
گیربکسهای اتوماتیک به نسبت گیربکسهای دستی به فواصل تعویض روغن حساستر هستند. البته این نکته هم متذکر بشویم که روغن گیربکسهای اتوماتیک از لحاظ نوع و تکنولوژی با هم متفاوت اند لذا هنگام تعویض حتما به راهنمای تعمیراتی خودرو توجه کنید.
-
در ترافیک روان حتما از حالت دستی استفاده کنید
واحد کنترل گیربکسهای اتوماتیک در ترافیک های روان برای کاهش مصرف سوخت به دلیل اینکه میزان فشار پا بر روی پدال گاز کم است، سعی میکند دندهها زود تر سبک کند و سریعا با توجه به کم بودن سرعت خودرو دوباره دنده را به حالت قبل بر میگرداند.
-
استفاده از وضعیت دنده P در صورت توقف کامل
برای استفاده از وضعیت دنده (پارک) ابتدا خودرو را کاملا متوقف کنید و پای خود را از روی ترمز بردارید و سپس ترمز دستی را بالا بکشید. حالا در صورت عدم حرکت خودرو میتوان از وضعیت دنده P استفاده کرد. توجه به موارد ذکر شده در راهنمای جامع نگهداری از گیربکس اتوماتیک، برای سالم ماندن خودروی شما امری ضروریست.
-
استفاده از رینگ لاستیک غیر استاندارد
حتما سعی کنید از سایز رینگ لاستیک استاندارد استفاده کنید. استفاده از رینگ یا لاستیکهای زاپاس در کیلومترهای زیاد باعث آسیب رساندن به گیربکس میشود.
گیربکس از مهم ترین اجزای سیستم انتقال قدرت در خودروست .
-
انجام سرویسهای دورهای
هر چند ماه یکبار خودرو را نزد کارشناس برده و چکاپ کنید، حتی اگر هیچ مشکلی نداشته باشد.
-
تعویض به موقع روغن و فیلتر گیربکس
روغن گیربکس و فیلتر آن باید در زمانهای معین تعویض شوند. در سرویس گیربکس تنها تعویض روغن کافی نیست و باید کارتل گیربکس باز شده و فیلتر آن تعویض و یا شستشو شود.
-
تعویض کردن روغن صرفا نزد متخصص این کار
با اینکه سرویس کردن گیربکس ظاهراً کار سادهای به نظر میرسد، اما حتماً باید توسط متخصص گیربکس انجام شود. زیرا در صورت استفاده از روغن تقلبی یا فاسد، انتخاب نوع اشتباه روغن، درست نبودن سطح روغن خصوصاً کم بودن روغن، و یا استفاده از واشرهای بیکیفیت، عواقب پرهزینهای در انتظار شما خواهد بود.
توجه به راهنمای جامع نگهداری از گیربکس اتوماتیک برای رعایت نکات و رسیدگی به خودروی شما امری ضروریست.
-
اعمال ترمز و سپس درگیر کردن خودرو در وضعیت درایو
قبل از درگیر کردن خودرو در حالت درایو حتما باید از ترمز استفاده کنیم و سپس خودرو را در وضعیت دنده D یا دستی قرار دهیم وسپس ترمز را رها کنیم.
-
عدم شتاب گیری ناگهانی
یکی از مخرب و خطرناک ترین وضعیت برای گیربکس خودرو بالا بردن دور موتور تا ردلاین و اعمال کردن دنده روی وضعیت درایور است. این کار حتی در کوتاه مدت باعث تخریب گیربکس خودکار میشود. برای شروع به حرکت سریع گیربکس اتومات ابتدا پای خود را روی ترمز قرار دهید و خودرو را در وضعیت درایو قرار دهید سپس پدال گاز را تا انتها فشار دهید و ترمز را رها کنید.
-
عدم استفاده از حالت خلاص در جاده ها
به بهانه کاهش مصرف سوخت هرگز از حالت خلاص استفاده نکنید چراکه در این حالت پمپ روغن از کار میافتد به به قطعات گیربکس آسیب جدی میزند. حتی در خودروهای جدید با برداشتن پا از روی پدال گاز پاشش سوخت بسیار کم شده و در برخی از خودروها، واحد کنترل موتور کاملا پاشش سوخت قطع میشود.
-
جهت نگهداری از گیربکس اتوماتیک در هنگام سرد بودن خودرو اجازه دهید خودرو گرم شود
در استارتهای اولیه به خصوص زمانی که خودرو سرد است به دلیل سفت بودن روغن گیربس، خودروها اصطلاحا تقه میزنند. سعی کنید قبل از حرکت خودرو اجازه دهید خودرو گرم شود.
-
چک کردن سیستم خنک کننده موتور
روغن گیربسهای اتوماتیک برای خنک شدن احتیاج به قرار گردن در مجاورت آب رادیاتور موتور دارند. قطعهای در گیربکس اتومات قرار دارد به اسم رادیاتور روغن که با قرار دادن روغن گیربکس اتومات در مسیر آب رادیانور باعث خنکتر شدن و انتقال حرارت میشود.
آشنایی با حروف ذکر شده در راهنمای جامع نگهداری از گیربکس اتوماتیک
در راهنمای جامع نگهداری از گیربکس اتوماتیک لازم به ذکر است بهتر است که با این حروف آشنا باشید. در کنار دنده حروف P,D,N,R نوشته شده است که در ادامه توضیحات مربوط به هر یک را بصورت کامل ذکر خواهیم کرد.
_علامت P
به این نشان ، حالت پارک گفته میشود. در هنگام پارک کردن بهتر است خودرو را در حالت پارک قرار دهید، چرا که در این حالت چرخهای خودرو قفل شده و حرکت نمیکند.
_علامت D
این نشان ، حالت رانندگی است. با قرار دادن دنده در این حالت خودرو قادر به حرکت خواهد بود. کافی است پای خودرو از روی ترمز برداشته تا خودرو به حرکت درآید.
_علامت N
برای خلاص کردن خودروهای گیربکس اتوماتیک، دنده باید در این حالت باشد. این حالت خودرو را خلاص میکند. خودرو در هر وضعیتی که باشد در صورت خلاص کردن، حرکت خود را ادامه میدهد.
_علامت R
این نشان همانند خودروهای گیربکس معمولی، دنده عقب است. برای حرکت به عقب از این حالت باید استفاده گردد.
مواردی مهم در ارتباط با راهنمای جامع نگهداری از گیربکس اتوماتیک
کاربرد چراغ Sport و Snow
از نکاتی که در راهنمای جامع نگهداری از گیربکس اتوماتیک باید به آن توجه داشت ، روشن شدن چراغ S یا Sport و چراغ Snow (*) با صدای بوق اخطار، که به معنی وجود اشکال در گیربکس است.
این چراغ در واقع چراغ مربوط به چک کردن وضعیت گیربکس است.
یکی از موارد زیر می تواند علت پیش آمدن این مشکل باشد :
- ضعیف یا خراب شدن شیر برقی؛ که در این حالت گیربکس به دنده ۳ رفته و از آن خارج نمیشود، مگر با خاموش و روشن شدن خودرو.
- رسیدن شمارنده روغن گیربکس به حدی که باید تعویض شود.
- کمتر یا بیشتر شدن فشار روغن از محدوده تعیینشده، یکی دیگر از عللی است که باعث روشن شدن چراغ S و * میشود.
در آخر باید اشاره کنیم نکاتی وجود دارد که اگر آنها را رعایت کنید، می توانید عمر گیربکس اتوماتیک خودرویتان را افزایش داده و از خراب شدن آن جلوگیری کنید :
اگر سطح روغن از حد مشخص شده پایین تر باشد، احتمال نشتی روغن وجود دارد. روغن گیربکس باید به رنگ قرمز روشن بوده و علاوه بر شفاف بودن، نباید بوی بدی بدهد.
از نوع روغن مطابق با گیربکس خودرویتان استفاده کنید. میتوانید با مراجعه به دفترچه راهنمای خودرویتان، از نوع روغن گیربکسی که باید استفاده کنید مطلع شوید.
زمان تعویض دنده ها نیز بسیار مهم است . پیش از حرکت کمی صبر کنید تا خودرو گرم شود.
ممکن است شما هم چنین تجربه ای داشته باشید : بلافاصله پس از باز کردن درب خودرو پشت فرمان قرار گرفته و خودرو را روشن کرده اید، در کسری از ثانیه گیربکس را در حالت D قرار داده و با سرعت هر چه تمام تر شروع به حرکت کرده اید توصیه می شود همیشه پس از روشن کردن خودرو چند دقیقه صبر کنید تا موتور گرم شود و سپس شروع به حرکت کنید، خصوصا در فصل زمستان.
همچنین در راهنمای جامع نگهداری از گیربکس اتوماتیک لازم به ذکر است برای مدت طولانی با لاستیک زاپاس رانندگی نکنید. از رانندگی برای مدت طولانی با لاستیک زاپاسی که سایز آن با لاستیک های اصلی خودرو همخوانی نداشته و یا با لاستیک زاپاس موقت اکیدا خودداری کنید.
هر چند وقت یکبار فیلتر گیربکس را تعویض کنید. درست متوجه شده اید، ممکن است گیربکس اتوماتیک خودروی شما فیلتر داشته باشد که در این صورت باید هر چند وقت یکبار تعویض شود. وجود فیلتر در گیربکس اتوماتیک بسته به برند و مدل خودروی شما دارد. اکثر خودرو های جدید فیلتر گیربکس ندارند، اما اگر خودروی شما در جعبه دنده فیلتر دارد، باید زمانیکه روغن گیربکس را تخلیه می کنید فیلتر گیربکس را هم تعویض کنید.
از خودرویتان به عنوان یدک کش استفاده نکنید. اگر از خودرویتان برای یدک کشیدن وزنی سنگین استفاده کنید ، احتمال اکسید شدن و یا سوختن روغن گیربکس وجود دارد که نتیجه آن وارد شدن آسیب جدی به جعبه دنده خواهد بود.
سالی یکبار برای چک کردن وضعیت گیربکس به تعمیرگاه مراجعه کنید. حداقل سالی یکبار به یک مکانیک متخصص در زمینه گیربکس مراجعه کنید تا مواردی مانند نشتی روغن و یا هر وضعیت غیر عادی دیگری را مورد بررسی قرار دهد. علاوه بر این می توانید در فواصل زمانی معین سطح روغن گیربکس و رنگ و بوی آن را چک کنید تا از بروز هرگونه ایراد در گیربکس خودرویتان جلوگیری به عمل آورید.
هزینه تعمیر گیربکس اتوماتیک چقدر است؟
تمامی خدمات تعمیرگاه آنلاین گیربکس به صورت ۶ ماهه یا ۳۰ هزار کیلومتر دارای گارانتی بی قید و شرط میباشند به گونه ای که شما فقط با یک تماس و یا مراجعه مشکل خود را برطرف می نمایید. آیا روغن گیربکس هم مثل روغن موتور نیاز به تعویض دارد ؟
بلی. روغن گیربکس نیز همانند روغن موتور و سایر روغنهای مورد استفاده در خودرو برای کیلومتر خاصی تولید و مورد استفاده قرار می گیرد، لذا نیازمند تعویض کامل می باشد. سرویسهای دورهای گیربکس در چه زمانی انجام می پذیرد ؟
سرویسهای دورهای بنا به توصیه کمپانی سازنده وابسته به کارکرد کیلومتر یا زمان باید صورت گیرد. تعویض روغن، فیلتر و سرویس های دوره ای گیربکس به موقع، رانندگی اصولی و آگاهی نسبی از عملکرد گیربکس، نقش مهمی در افزایش طول عمر قطعات گیربکس دارد. لازم به توضیح است زمان توصیه شده برای تعویض روغن و سرویس های دوره ای گیربکس اتوماتیک بین 20000 کیلومتر تا 45000 کیلومتر میباشد. لازم به ذکر است یکی از عوامل تعیین زمان تعویض روغن و سرویسهای دورهای ، شرایط رانندگی میباشد
0 دیدگاه