علت جانرفتن دنده خودرو
عوامل گوناگونی باعث جانرفتن دنده یا سخت جا رفتن آن می شود. برخی از دلایل مهمی که باعث بروز این مشکل در انواع خودرو می شود در این مقاله بررسی شده است . معمولا علت جانرفتن دنده خودرو پراید، تیبا، 206، سمند، 405 و دیگر خودروها با هم تفاوتی ندارد و دلایل یکسانی باعث بروز مشکل در این خودروها می شود.
از دلایل مهم جا نرفتن دنده خودرو
1. علت جانرفتن دنده خودرو با فرسایش دندهها
اگر در زمان تعویض دنده، سریعاً متوجه خلاص شدن آن شدید، نشانهای از استهلاک دندههاست.
برای تشخیص فرسودگی دندهها باید گیربکس و قطعات آن از جمله بلبرینگ را چک کنید. در صورتی که دنده خودروی شما دستی است و در زمان تعویض دنده متوجه بد جا رفتن دنده خودرو شدید و صدایی به گوشتان رسید، ممکن است به دلیل خراب شدن گیربکس باشد. اگر دنده خودرو اتوماتیک باشد و به یک باره تعویض دنده رخ دهد، امکان آسیب دیدگی گیربکس خودرو وجود دارد.
دلایل مختلفی برای مشکلات مربوط به گیربکس و اختلال در تعویض دنده وجود دارد که میتوان به کثیفی واسکازین، خرابی دسته دندهها، مشکل کابل گیربکس و مشکلات مربوط به اجزای دیگر گیربکس اشاره کرد. برای تشخیص دقیق علت اختلالات مربوط به تعویض دندهها باید خودروی خود را به مکانیک خودرو نشان دهید تا با بررسی دقیق آن، علت را پیدا و برطرف کند.
علت جانرفتن دنده خودرو ، دنده عقب و همچنین جانرفتن دنده عقب در سربالایی میتواند معیوب شدن گیربکس خودرو باشد.
آسیب به بلبرینگ میتواند منجر به سایش دندهها، کار نکردن کلاچ خودرو، حرکت نکردن خودرو در دنده و عدم قدرت لازم در انتقال نیرو برای تعویض دندهها شود. برای بررسی بلبرینگ باید در اولین فرصت خودرو را متوقف کنید، سپس در اسرع وقت خودرو خود را به یک تعمیرکار خودرو نشان دهید. تا در صورت لزوم با تعویض بلبرینگ مشکل دنده خودرو رفع شود.
2. تعویض نابجای دنده
یکی از علتهای بد جا رفتن دنده میتواند حرکت اشتباه راننده باشد. در این زمان صدای بدی به گوش میرسد. این اتفاق زمانی رخ میدهد که راننده به شکل نادرستی دست خود را حرکت داده و یا در زمان تعویض دنده، به صورت کامل کلاچ را فشار وارد کرده باشد.حتما برای شما هم پیش آمده که حین رانندگی کلاچ را به طور کامل نگرفته باشید و دندهتان جا نرود و به اصطلاح صدای آن دربیاید. که خوب قطعا این مورد به عدم درگیری کامل کلاچ برمیگردد. یا ممکن است حین حرکت بدون آنکه متوجه شوید ماشینتان خاموش شده که در این صورت هم دنده درست جا نمیرود و این نیز می تواند یکی از موارد جا نرفتن دنده باشد.
این مشکل راه حلی به جز درست کردن شیوه استفاده راننده از دنده و کلاچ ندارد و باید روش درست تعویض دنده را یاد بگیرد تا از تکرار این اتفاق و آسیب به قطعات خودرو جلوگیری شود.
3. علت جانرفتن دنده خودرو به دلیل کلاچ
یکی از شایعترین علتهای جا نرفتن دنده مشکلات مربوط به کلاچ خودرو است. دلیل جا نرفتن دنده ها میتواند استهلاک کلاچ و سیستم آن باشد. در صورتی که دیسک و کلاچ شل یا معیوب شده باشد، دیسک تمام شود یا میل ماهک دچار آسیب و خرابی شده باشد، موجب بد جا رفتن دنده و یا جا نرفتن دنده خواهند شد. برای رفع این مشکل اگر صفحه کلاچ آسیب دیده باشد، باید آن را تعویض کنید و در صورت نیاز نیز باید نسبت به تعویض دیسک اقدام نمایید. اگر ماهک دچار آسیب شده باشد، باید آن را تعمیر یا تعوض کنید. توصیه میکنیم درست کردن آسیب میل ماهک خودرو را به یک تعمیرکار خودروی حرفهای بسپارید. مشکلات زیادی ممکن است برای کلاچتان پیش بیاید که شما تاثیر آن را روی عملکرد دندهتان ببینید. مثلا ممکن است سیم کلاچ ماشین شما سفت یا خشک شده باشد که باعث شده سیستم انتقال قدرت به مشکل خورده و دنده جا نمیرود. البته احتمال دارد که سیم کلاچ شما کیفیت لازم را نیز نداشته باشد.
احتمال تمام شدن دیسک صفحه کلاچ را نیز درنظر بگیرید، چرا که در این حالت صفحه کلاچ به سختی درگیر میشود و دنده جا نمیرود. همچنین اگر مایع هیدرولیک که در سیلندر اصلی کلاچ جریان دارد با افزایش کارکرد ماشین دچار نشتی شده باشد،کلاچ و به تبع آن دنده را نیز با مشکل روبرو میسازد.
اگر هنگام خاموش بودن ماشین، دنده راحتتر از موقعی که ماشین روشن است جا میرود، پس یعنی مشکل از کلاچ شما است.
4. کم شدن روغن دنده
در زمانهایی که با جانرفتن دنده خودرو مواجه میشوید، سطح روغن واسکازین را بررسی کنید. همچنین گاهی با این وجود که خودرو روی دنده قرار دارد اما حرکت نمیکند، در این زمان نیز یک احتمال برای این موضوع کاهش روغن دنده است. روغن واسکازین در گیربکس و دیفرانسیل استفاده شده و موجب میشود از استهلاک و فرسایش چرخ دندهها جلوگیری شود. کاهش واسکازین میتواند به دلیل نشتی و یا مصرف آن و شارژ نکردن باشد. همچنین کیفیت پایین واسکازین و یا عدم غلظت مناسب آن میتواند سرانجام به مشکلات مربوط به تعویض دنده منجر شود.
دلایل مختلفی برای مشکلات مربوط به گیربکس و اختلال در تعویض دنده وجود دارد که میتوان به کثیفی واسکازین، خرابی دسته دندهها، مشکل کابل گیربکس و مشکلات مربوط به اجزای دیگر گیربکس اشاره کرد. برای تشخیص دقیق علت اختلالات مربوط به تعویض دندهها باید خودروی خود را به مکانیک خودرو نشان دهید تا با بررسی دقیق آن، علت را پیدا و برطرف کند.
بر این اساس، برای بررسی واسکازین خودروی خود در هنگام جا نرفتن دنده خودرو یا به سختی جا رفتن دنده باید ابتدا نوار گیربکس را بررسی کنید تا در صورت نیاز روغن را تمیز و یا تعویض نمایید.
برای اینکه سطح واسکازین کاهش نیابد و مشکلات مربوط به جا رفتن دنده پیش نیاید، بهتر است از واسکازینهای شناخته شده و معتبر استفاده کنید و همچنین هم زمان با تعویض دیسک و کلاچ، واسکازین خودرو را هم تعویض نمایید. ممکن است سطح واسکازین گیربکس ماشینتان پایین به هر دلیلی پایین آمده و سیستم انتقال را با مشکل روبرو کرده است. مثلا ممکن است از جایی نشتی داشته باشید که باید خیلی سریع جلوی آن را بگیرید. اگر کیفیت واسکازینی که استفاده کردهاید نیز پایین باشد میتواند برایتان مشکلساز شود. برای همین از واسکازینهای برندهای غیر اصل استفاده نکنید. اگر کارکرد ماشینتان نیز بالا است بهتر است آن را عوض کنید. چرا که ممکن است کثیف و غیرقابل استفاده شده باشد. برای این کار نوار گیربکس را بیرون بکشید و آن را تمیز کنید. دقت کنید که بوی روغن سوخته ندهد و رنگ آن قهوهای نشده باشد.
5. علت جانرفتن دنده خودرو که دندهها با اختلال روبرو شوند
علت جانرفتن دنده خودرو میتواند بروز مشکل در عملکرد دندهها باشد. شنیده شدن صدای عجیب از دندهها به معنی جا نرفتن دنده به علت تنظیم نبودن آنهاست. در این صورت، عوض کردن دنده به راحتی قابل انجام نیست و دندهها به شکل نادرستی روی هم حرکت میکنند. برای تنظیم کردن دنده خودرو از یک مکانیک خودرو کمک بخواهید تا ابتدا دتشخیص دهد مشکل از دندههای جلو یا عقب خودرو است. سپس به صورت درست و ماهرانه تنظیم دندهها را انجام دهد و در صورت نیاز آنها را تعویض کند تا مشکل دنده خودروی شما برطرف شود.
اگر بعد از جا رفتن دنده ماشین، دوباره به حالت خلاص برگشت احتمال دارد که غلاف کشویی و یا دنده شما دچار ساییدگی شده باشد. همچنین امکان دارد بلبرینگها و بوشهای داخلی دچار خرابی شده باشند. اختلال در صفحه سلکتور نیز که وظیفه جابهجایی دندهها را بر عهده دارد نیز میتواند این مشکل را ایجاد کند. برای همین حتما شکستگی و یا روغنی بودن آن باید چک شود.
علت دیگر جانرفتن دنده خودرو ، اختلال در عملکرد آنهاست. بدین صورت که ممکن است تنظیم چرخدندهها بر هم خورده باشد. اگر هنگام تغییر و جابهجایی دندهها صدای عجیبی میشنوید مشکل از قرار گرفتن اشتباه دندهها روی هم است. در کل بهتر است هنگام رانندگی و تعویض دندهها به صدای جا رفتن آن به دقت گوش دهید، چنانچه صدای متفاوت و عجیبی شنیدید، از رفتن به تعمیرگاه غافل نشوید. اگر اهرم دنده نیز خراب باشد ممکن است دنده بد جا بیافتد و با صدایی نیز همراه باشد. مورد دیگر که باعث بد جارفتن دنده شما میشود عملکرد نادرست ماهک دنده است که وظیفه جابهجایی کشویی دنده را برعهده دارد.
در کنار تمام موارد گفته شده، عدم عملکرد صحیح فلایون که کار تعویض دنده را بر عهده دارد نیز میتواند باعث سخت جا رفتن دنده شما شود. پس حتما بررسی کنید که شکستگی و یا فرسودگی نشده باشد.
6. سنسور الکتریکی خودرو خراب شود
جانرفتن دنده خودرو میتواند به دلیل آسیب دیدگی سنسور الکتریکی آن باشد. در ماشبنهایی که به اصطلاح مدل بالاتری دارند، انتقال توسط سیستمهای رایانهای پیشرفته کنترل میشود. شناسایی معیوب شدن سنسور الکترونیکی خودرو و راهکار رفع این مشکل نیاز به تجهیزات خاص کامپیوتری دارد. اگر این سیستم با مشکل روبرو شود، میتواند در عملکرد دنده نیز اختلال ایجاد کند.
برای رفع این مورد باید به تعمیرگاههایی که ابزارهای تشخیصی پیشرفته دارند، مراجعه کنید، بنابراین برای عیب یابی مشکلات مربوط به سنسور الکتریکی در زمان جا نرفتن دنده هنگام روشن بودن ماشین باید خودرو را به یک تعمیرکار نشان دهید تا با استفاده از تجهیزات خود، علت را پیدا کند و اگر نیاز به اقدامات جانبی بود، آن را تعمیر و یا تعویض خواهد کرد.
هزینه تعمیر گیربکس اتوماتیک چقدر است؟
تمامی خدمات تعمیرگاه آنلاین گیربکس به صورت ۶ ماهه یا ۳۰ هزار کیلومتر دارای گارانتی بی قید و شرط میباشند به گونه ای که شما فقط با یک تماس و یا مراجعه مشکل خود را برطرف می نمایید. آیا روغن گیربکس هم مثل روغن موتور نیاز به تعویض دارد ؟
بلی. روغن گیربکس نیز همانند روغن موتور و سایر روغنهای مورد استفاده در خودرو برای کیلومتر خاصی تولید و مورد استفاده قرار می گیرد، لذا نیازمند تعویض کامل می باشد. سرویسهای دورهای گیربکس در چه زمانی انجام می پذیرد ؟
سرویسهای دورهای بنا به توصیه کمپانی سازنده وابسته به کارکرد کیلومتر یا زمان باید صورت گیرد. تعویض روغن، فیلتر و سرویس های دوره ای گیربکس به موقع، رانندگی اصولی و آگاهی نسبی از عملکرد گیربکس، نقش مهمی در افزایش طول عمر قطعات گیربکس دارد. لازم به توضیح است زمان توصیه شده برای تعویض روغن و سرویس های دوره ای گیربکس اتوماتیک بین 20000 کیلومتر تا 45000 کیلومتر میباشد. لازم به ذکر است یکی از عوامل تعیین زمان تعویض روغن و سرویسهای دورهای ، شرایط رانندگی میباشد
0 دیدگاه